wie ben ik, contact


tijd en aandacht voor de werkelijkheid van het innerlijk leven


Mijn naam is Bram Jansen, ik ben van 1947.


Vlak nadat ik in 2002 was gestopt met werken (in het middelbaar en hoger onderwijs) heeft zich een belangrijke geestelijke omkering in me voltrokken. Bij wijlen broeder Jan van Deenen sj en zuster Clary Braun jmj heb ik een leergang geestelijke begeleiding gevolgd.

In diezelfde tijd heb ik ‘Het leven leren leven, over praktische mystiek’ geschreven (lees: doorgegeven gekregen), uitg. Lannoo (2002). Het is een wonderlijk helder boek over het bewustzijn van de mens: dat bestaat uit vijf dimensies, van laag naar hoog zijn dat lichaam, geest, ziel, goede wil en verlangen. Het bewustzijn van de mens is naar boven toe open (naar het Allerhoogste Bewustzijn, God, Allah, Bahma, de Onnoembare, de Oerkracht, het Al), en het maakt hem tot een begenadigd, transcendent wezen.


Daarna ben ik in binnen- en buitenland vele kloosterwandelingen gaan ontwerpen en begeleiden. Zo leerde ik het contemplatieve kloosterleven goed kennen en hogelijk waarderen. Het werd me allengs duidelijk, dat de stilte van een klooster en het alleen of samen stil zijn in de natuur veel bij mensen in beweging kan brengen.

Daarom ben ik in 2012 begonnen met het begeleiden van stilte retraites in diverse kloosters.


Sinds najaar 2016 ben ik oblaat (lekenbenedictijn) van de St. Adelbertabdij in Egmond-Binnen.


Naast mijn betrokkenheid bij St. Adelbertabdij ben ik sinds 2015 actief in Klooster Nieuw Sion, een jonge oecumenische woon-, werk- en getijdengemeenschap in de voormalige Cisterzienzer abdij Sion bij Deventer (www.nieuwsion.nl).


Ik ben actief lid van ‘Gaandeweg', de vereniging voor geestelijk begeleiders in Nederland en Vlaanderen (www.gaandeweg.com).


Prive: na het overlijden van mijn eerste vrouw in 2009 kwam er in 2012 plotseling een nieuwe liefde in mijn leven; mijn 3 kleinkinderen vinden een lieve oma in haar.


Wilt u contact?  Schrijf me een bericht