Stilte retraites


tijd en aandacht voor de werkelijkheid van het innerlijk leven


Stilte retraites met begeleiding

Een stilte retraite bij een kloostergemeenschap bij wie bidden, lezen en werken hoofdzaak zijn is een uitgelezen gelegenheid om het eigen innerlijk leven aandacht te geven. De contemplatieve sfeer van het klooster nodigt daartoe van harte uit. Een paar dagen in stilte leven in het dagritme van kloosterlingen schept ruimte om allerlei emoties en het zielsverlangen in de diepere lagen van ons wezen (weer) te kunnen voelen. Iedere mens heeft die emoties en dat verlangen, en elke deelnemer zal eigen ervaringen gewaarworden, gedragen door de heilzame verbondenheid met de kloostergemeenschap en de retraitegroep.


Op de eerste dag lezen we samen teksten en psalmen, doen we een rondleiding door gebouwen en tuinen van het klooster, en leren we samen stil te zijn. Aan het eind van de eerste dag gaan we de stilte in. Die duurt bijna twee (of drie) hele etmalen. Op de tweede (of derde) dag heeft iedere deelnemer een kort gesprek (zonder agenda) met de begeleider over haar/zijn ervaringen tot dan toe. Aan het eind van de retraite wisselen we ervaringen uit en kijken we vooruit naar het leven na de retraite.Data in 2024, alle retraites in Klooster Nieuw Sion, Diepenveen/Deventer:


12 tot en met 14(15) maart


7tot en met 9(10) mei


18 tot en met 20(21) juni


24 tot en met 26(7) september


5 tot en met 7(8) november


Start: dinsdagmorgen 11.00 uur

Einde: donderdag- (of vrijdag-)middag 15.00 uur

Kosten: €295 all-in (of €375 all-in)

Informatie: contactformulier; zie de website van Nieuw Sion (www.nieuwsion.nl , onder 'programma')

Aanmelding: via de website van Nieuw Sion.Interview over mijn manier van werken (in de Nieuwsbrief van Klooster Nieuw Sion, maart 2023):


'Bram Jansen heeft als gids van wandelgroepen door de jaren heen vele – merendeels contemplatieve – kloosters in binnen- en buitenland van binnen leren kennen. Bram is lid van de getijdengemeenschap op Klooster Nieuw Sion en sinds 2020 begeleidt hij de meerdaagse stilteretraites op het klooster. “Het enige dat ik hoef te doen is mensen op hun gemak stellen”.


Als begeleider van de stilteretraites op Nieuw Sion, die in 2023 vijf keer worden georganiseerd, voelt Bram zich naar eigen zeggen ‘als een vis in het water’. “Ik vind het heerlijk om te doen, en door de jaren heen krijg je een heel goed idee van wat mensen zoeken als ze deelnemen”.

Hij benoemt dat deelnemers een verlangen kunnen hebben om de stem van God weer te horen en hun relatie met God te versterken, of heel bewust op zoek zijn naar rust. “Dan gaat het om rust in het hoofd, een behoefte om het denken even stop te kunnen zetten en jezelf weer terug willen vinden temidden van de hectiek”. En tenslotte zijn er deelnemers die zich heel bewust willen bezinnen op hun leven.


Wie denkt dat de sfeer hierdoor ‘zwaar’ is, of dat de stilte deelnemers ‘aanvliegt’ heeft het volgens Bram mis. “Mensen voelen zich enorm op hun gemak tijdens de stilteretraites, ook mensen die vooraf een drempel ervaren. Je moet je realiseren: je bent er echt even helemaal uit en je kunt voor het grootste deel van de retraite je eigen gang gaan. Dat levert een gevoel van ontspanning op”. De begeleider stimuleert de deelnemers ook om te ‘ont-moeten’. “Er zijn deelnemers die een stapel boeken meenemen waar ze dan aan toe willen komen, maar het gebeurt geregeld dat ze die stapel niet aanraken omdat ze erachter komen: ik hoef juist even niets te doen. Daar moedig ik ze ook in aan”. Het zwaartepunt van Bram’s rol als begeleider ligt op dag 1, waarin deelnemers het klooster beter leren kennen en samen lees- en schrijfoefeningen doen over Stilte en Geestelijk leven.


In de tweede helft van de retraite heeft Bram een individueel gesprek met elke deelnemer. “Mensen vinden Nieuw Sion sowieso een bijzondere en mooie plek om te zijn, dat hoor je in die gesprekken veel terug. Het deelnemen aan de getijdengebeden wordt daarbij als heel essentieel ervaren, ook door mensen die niet gelovig zijn.” In een gezamenlijk slotgesprek blikt Bram terug met de deelnemers, over vragen als ‘Wat neem je mee naar huis?’ of ‘Wat heb je ontdekt?’. “Dan is het bijzonder om te horen dat er bijvoorbeeld deelnemers zijn die zeggen: ik ben erachter gekomen dat het niet altijd een vol hoofd hoef te hebben, het kan ook echt even stil zijn. En in anderen is een verlangen gegroeid om meer bezig te gaan met hun geestelijk leven. Dat zijn prachtige dingen om terug te krijgen.”